Komkommers: gezonde en lekkere snack
Wil jij gezond snacken? Zet je tanden dan in een heerlijke komkommer.
Wil jij gezond snacken? Zet je tanden dan in een heerlijke komkommer.
Koert van den Ende wist als kind al dat hij tuinder wilde worden. Daar heeft hij nooit spijt van gehad. Zijn vader begon in de jaren zestig kleinschalig in het Zuid-Hollandse Schipluiden. Na een tussenstop in het Brabantse Made streek het familiebedrijf royalpride begin deze eeuw neer in de Wieringermeer. In 2004 was royalpride het eerste bedrijf dat hier grond voor de glastuinbouw kocht. De ruimte om grootschalig te telen, de juiste hoeveelheid licht en een iets koeler klimaat in de zomer waren de belangrijkste redenen om voor deze plek te kiezen. Samen met zijn broer Bart teelt Koert zo duurzaam mogelijk heerlijke komkommers van constante kwaliteit.
Koert krijgt in januari van de plantenkweker zijn komkommerplanten aangeleverd. Die zet hij gefaseerd uit in zijn kassen zodat hij door het jaar heen kan oogsten. Via een geleidingssysteem kunnen de planten de hoogte in. De komkommers groeien in de oksel van wel 100 bladeren. Om en om wordt de helft zo vroeg mogelijk, als de vruchtjes nog heel klein zijn, verwijderd. Dan gaat alle energie naar de overgebleven vruchten met 50 komkommers van dezelfde hoge kwaliteit als resultaat. Tussen het uitplanten en de eerste oogst zit afhankelijk van het seizoen 3 tot 6 weken. Dan zijn de komkommers groot en zwaar genoeg, zo tussen de 300 en 400 gram. Dan worden ze voorzichtig met de hand afgesneden. Dezelfde dag nog gaan de komkommers naar DekaMarkt.
De toptijd begint eind april en eindigt eind augustus. Dan wordt er 7 dagen per week geoogst. In deze tijd groeit een komkommer vlak voor het oogsten tot wel 100 gram per dag. Laat je die een dag langer hangen, dan weegt hij zo maar 500 gram. Dat wil Koert niet. Na 26 weken heeft de plant zijn werk gedaan en gaat de kas leeg. Tijd voor de volgende cyclus.
De komkommers dragen het keurmerk ‘On the way to PlanetProof´; een betere keuze voor natuur, klimaat en dier. De energie die nodig is voor de verlichting en de verwarming van de kassen en de planten haalt royalpride bijvoorbeeld deels uit aardwarmte en zonnepanelen. Als het in de zomer warm wordt, gaan de ventilatieramen open. Koelen hoeft niet. Omdat de komkommerplanten zelf water verdampen werkt dat al verkoelend op de temperatuur in de kas. Zo min mogelijk ingrijpen in de natuur, daar gaat Koert voor. Overal in de kas hangen daarom gele platen. Die ‘vangen’ (on)gewenste insecten op. Scouts checken deze voortdurend. Is de balans tussen schadelijke en goede insecten verstoord? Dan zet Koert natuurlijke vijanden in om ziektes te voorkomen.
Elke plant krijgt een eigen watertoevoer met de benodigde meststoffen waarbij alleen gebruik gemaakt wordt van regenwater. Alles wat hij niet benut wordt opgevangen en komt in de juiste samenstelling weer terug in het systeem. Er gaat dus geen druppel water verloren.
Komkommers zijn een gezonde en lekkere snack: ze bevatten per 100 gram slechts 12 calorieën en bestaan voor 95% uit water. Goed voor de dorst én voor de lijn dus. Je herkent een mooie komkommer aan zijn stevigheid, een gave schil en zijn rechte formaat.
Bewaar komkommer op een koele plaats, maar niet in de koelkast. Dan blijven ze wel een week goed. Moet je voor een recept de zaadlijsten eruit halen? Snijd dan de komkommer in de lengte door midden. Dan schraap je met een lepel heel eenvoudig de zaden eruit.
Maak één van deze drie recepten met komkommer of bekijk onze andere recepten met komkommer.
Benieuwd naar de herkomst van nog meer producten? Bekijk meer.