DekaMarkt
Biologische pompoen

Biologische pompoen

Onze teler "Van de Weerd pompoenen" in Lelystad, teelt pompoenen in alle kleuren, soorten en maten. Allemaal biologisch. Hoe doet hij dat? We zoeken het uit.

Youtube Player

Uit de polder

Iets net noorden van Lelystad strekken vele hectaren biologische landbouwgrond zich uit. Op een deel daarvan liggen onder een groen bladerendek kleurrijke pompoenen verstopt.

 

Werknemer Thijs Hooiveld neemt ons mee in de wereld van de pompoenen. Bekijk de video, leer meer over de pompoen en raak geïnspireerd door deze heerlijke herfstgroente.

Insectenhotel

Thijs: "Het leven van een pompoen begint half mei als zaadje. Dat zaaimoment kienen we goed uit. De grond moet vochtig zijn, maar niet te nat." Al na een paar dagen komt er een plantje tevoorschijn dat steeds groter wordt en lange ranken vormt. Bijen en hommels zorgen vervolgens voor de bevruchting van de bloemen. "Met insectenhotels langs de percelen proberen we ze te lokken. Tussendoor schoffelen we om onkruid tegen te gaan. Alles puur natuur." In de zomermaanden groeit de vrucht door tot de gewenste grootte en kleur. Groen, grijs, geel of oranje, rond of langwerpig. Elke soort is anders. "De bladeren laten licht door zodat de pompoenen hun mooie kleur krijgen, maar voorkomen tegelijkertijd dat ze verbranden."

null
null

Droogkamer

De oogst vindt van half september tot half oktober plaats. Dat gebeurt met de hand vanaf een oogstmachine. "Stuk voor stuk knippen we de pompoenen van de steel af en gaan ze op de band. In grote kisten gaan de pompoenen in de opslag. Hier is een constante temperatuur en luchtcirculatie. Zo kunnen de stelen en de vrucht goed indrogen. Een pompoen houdt namelijk niet van vocht."

Wasstraat

Vlak voor vervoer naar de verscentrale van DekaMarkt, worden de pompoenen nog gewassen, gedroogd, geëtiketteerd en verpakt. "Na aankoop kun je deze veelzijdige groente gelijk verwerken. Schillen hoeft niet. Gebruik vanwege de harde schil wel een goed mes. Probeer ook eens andere soorten dan de oranje. De spaghettipompoen bijvoorbeeld eet ik vaak in plaats van pasta. Het sliertig vruchtvlees lijkt namelijk op spaghetti. Vandaar de naam."

null

Recepten met pompoen

Maak één van deze drie recepten met pompoen of bekijk onze andere recepten met pompoen.

null

Tip van Thijs

“Bewaar een pompoen op een droge koele plek op het aanrecht. Dan blijft hij weken goed.”

 

Pompoenen worden van september tot en met november geoogst en blijven enkele weken vers als je ze koel en donkerbewaart. Eenmaal gesneden blijft een pompoen een paar dagen houdbaar in de koelkast.

Hoe snijd je een pompoen?

De ultieme handleiding hoe je snel, makkelijk en veilig een pompoen snijd in 4 simpele stappen. Wel zo handig met Halloween voor de deur! Bekijk de video.

Youtube Player

Goedemorgen!

Voeg pompoen toe aan jouw ontbijt. Dit geeft je de perfecte energieboost om de dag mee te beginnen. Je maakt deze voedzame pompoenontbijtjes met slechts vijf ingrediënten per stuk.

Go choco

Je zult er misschien niet direct aan denken, maar pompoen en chocolade gaan heel goed samen. Het zoete van de pompoen en het romige van de chocolade vormen een heerlijke combinatie. En zeg nou zelf, het liefst eet je toch overal chocolade bij?

null

Alles over onze telers

Benieuwd naar de herkomst van nog meer producten? Bekijk meer.