DekaMarkt
Aardbeien in de hand

Rechtstreeks van de boer

Onweerstaanbaar lekker, deze zomerkoninkjes uit eigen land. Onze teler kan ze mooi rood plukken, want de weg van plant naar klant is kort.

Youtube Player

Ideaal klimaat voor aardbeien

Samen met zijn tweelingbroer Marco nam Robert van Meer begin 2021 het aardbeienbedrijf van zijn vader over. Zij vormen de derde generatie aardbeientelers van de familie. Zijn opa begon er 55 jaar geleden mee. Als kind al was hij elk vrij uurtje op het bedrijf te vinden. En nog steeds, hij woont er namelijk ook. Het klimaat in het Brabantse Etten-Leur leent zich prima voor de teelt. Aardbeien houden namelijk van koele nachten en zonlicht. Om van april tot en met december aardbeien te leveren, teelt hij in de kas en in de buitenlucht onder een soort regenkapjes. Door de hagen om de percelen kun je ze bijna niet zien. We stelden een aantal vragen aan Robert over deze zomerkoninkjes.

Vandaag plukken, morgen in de winkel

De aardbeienplant start als een stekje. In het eerste jaar kweekt Robert die op in potjes. Het tweede jaar groeien ze uit tot planten waarvan hij kan oogsten. Afhankelijk van het seizoen teelt hij in de kas of in de open lucht onder een soort regenkapjes. Zo levert  hij van april tot en met december aardbeien. Bijen en hommels van lokale imkers bestuiven de bloemen. Elke bloem is na 4 weken een rode sappige aardbei. Van eind mei tot en met september oogst Robert de aardbeien die in de open lucht groeien, de andere maanden die uit de kas. De medewerkers plukken de aardbeien en doen ze meteen in het bakje waarin je ze koopt. Ze worden even gekoeld en gaan dan naar de verscentrale. De volgende dag liggen ze al in onze winkel: supersnel van plant naar klant.

null
null

On the way to PlanetProof

Robert vindt duurzaamheid belangrijk. Hij verspilt bijvoorbeeld geen druppel water bij de teelt. Al het water dat de planten eventueel te veel krijgen, komt via gaatjes onderin de potten in een aflopende goot terecht. Dit wordt opgevangen en weer opnieuw gebruikt. Ingrijpen in de natuur doet Robert zo min mogelijk. Door al vroeg de percelen te controleren, kan hij ongewenste beestjes bestrijden met natuurlijke vijanden. Bijen en hommels om de bloemen te bestuiven komen van lokale imkers. De plastic bakjes waarin de aardbeien zitten zijn voor 80-100% gemaakt van gerecycled plastic. Al die inspanningen leveren de aardbeien het On the way to PlanetProof´ keurmerk op; beter voor natuur, milieu, klimaat en dier.

Weetjes

Aardbeien bevatten heel weinig calorieën. Bovendien zit er in verhouding veel meer vitamine C in dan in een sinaasappel. Was de aardbeien met de kroontjes er nog aan. Anders komt er water in de aardbei. Dat gaat ten koste van de smaak. Aardbeien kun je de hele dag door eten. Van ontbijt tot en met het dessert en natuurlijk als tussendoortje.

Bewaren

Bewaar de aardbeien in de koelkast. Laat ze voor gebruik even op kamertemperatuur komen. Dan smaken ze het lekkerst.

null

Recepten met aardbeien

Maak ook één van deze drie recepten met aardbeien of bekijk onze andere recepten met aardbeien.

Alles over onze telers

Benieuwd naar de herkomst van nog meer producten? Bekijk meer.