Zweedse gehaktballetjes met hasselback-aardappelen
Ingrediënten
Bereidingswijze Zweedse gehaktballetjes met hasselback-aardappelen
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200°C. Boen de aardappels schoon. Snijd de 8 aardappels in de breedte tot op drie vierde cm van de onderkant in dunne plakjes. Leg de aardappels in de ovenschaal en maal er wat zeezout en peper boven.
Stap 2
Smelt 1/3 van de boter in een hapjespan en lepel dit over de aardappeltjes. Schuif de schaal in de oven en bak de aardappels in 40-50 minuten goudbruin en gaar, de plakjes gaan hierdoor uitstaan als waaiers. Prak in een kom de gekookte aardappels fijn.
Stap 3
Rasp de ui. Voeg het gehakt met de melk, ui, het ei, zout en peper toe en kneed alles goed door elkaar. Vorm het gehaktmengsel tot kleine balletjes.
Stap 4
Smelt in dezelfde hapjespan weer 1/3 boter en bak de gehaktballetjes in 15 minuten rondom bruin en gaar.
Stap 5
Maak intussen de saus: smelt de laatste boter in een pan, roer de bloem erdoor en klop met een garde de bouillon en het bier erdoor. Blijf kloppen tot het een gladde saus is. Laat de saus 10 minuten zachtjes sudderen en roer dan de cranberrycompote erdoor
Stap 6
Serveer de gehaktballetjes op warme borden met wat saus erover en de hasselback-aardappelen ernaast.
