Worteltjestaart voor het paard van Sinterklaas
Ingrediënten
Bereidingswijze Worteltjestaart voor het paard van Sinterklaas
Stap 1
Schil de winterwortels met een dunschiller en schaaf er ook met een dunschiller 12 lange, dunne wortellinten af. Zet de grove rasp op een kom en rasp de rest van de wortel fijn.
Stap 2
Boen de citroen schoon en rasp de gele schil er met de fijne rasp af. Halveer de citroen en pers beide helften op een citruspers uit.
Stap 3
Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel met de suiker, vanillesuiker en een snufje zout met een houten lepel door elkaar. Voeg de boter en eieren toe en klop alles met de handmixer tot een luchtig beslag.
Stap 4
Roer met een spatel de wortelreepjes, de citroenrasp en enkele eetlepels citroensap door het beslag. Schep het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad.
Stap 5
Schuif de vorm een richel onder het midden in de oven en bak de taart in 40-45 minuten goudbruin en gaar.
Stap 6
Laat de taart 5 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder dan de vorm en laat de taart op een rooster afkoelen.
Stap 7
Meng in een kom de abrikozenjam met enkele eetlepels citroensap.
Stap 8
Zet de taart op een plank en snijd de taart met een groot mes overlangs in twee helften. Leg de onderste helft op een schaal en strijk de helft van de jam erover uit. Leg de andere taarthelft erop en bestrijk de bovenkant en de zijkant rondom dun met jam.
Stap 9
Bestuif het werkvlak met poedersuiker en rol hierop de fondant uit tot een ronde lap van 30 cm. Leg de lap van fondant op de taart en druk de fondant bovenop en aan de zijkant goed aan. Vouw het uitstekende randje marsepein onder de taart. Maak voor de garnering in het midden van de taart een bergje van losjes gedrapeerde wortellinten.
Aanvullende benodigdheden
- - springvorm 24 cm
- - citruspers
- - handmixer met gardes
Voedingswaarden
- Energie440 kcal
- Eiwit5 g
- Koolhydraten61 g
- Vet19 gWaarvan verzadigd10 g
Trefwoorden
