Terug naar overzicht
Voor 4 personen
Traditionele aardappelgratin
Ingrediënten
Aantal personen
Bereidingswijze Traditionele aardappelgratin
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de knoflook in plakjes en breng ze samen met de slagroom, Provençaalse kruiden, gemalen nootmuskaat en het zout tegen de kook. Laat 5 min. trekken en pureer met de staafmixer.
Stap 2
Schil de aardappelen, spoel ze schoon en snijd ze met een dunschiller of kaasschaaf in plakken van 3-4 mm. Was de plakjes niet. Het zetmeel op de aardappelplakjes helpt bij de binding van de gratin.
Stap 3
Mix de aardappelplakken met het roommengsel en de gruyère in een ruime kom of pan.
Stap 4
Vet de ovenschaal in met de boter en doe het aardappelmengsel erin. Verdeel de plakken aardappel gelijkmatig over de schaal en druk ze aan.
Stap 5
Bak de aardappelgratin ca. 50 min. in de oven tot de bovenkant goudgeel en knapperig is.
Aanvullende benodigdheden
- - staafmixer
- - ovenschaal
Voedingswaarden
- Energie568 kcal
- Eiwit13 g
- Koolhydraten46 g
- Vet36 gWaarvan verzadigd25 g