Oranjebitter
Ingrediënten
Bereidingswijze Oranjebitter
Stap 1
Extra nodig: schone goed afsluitbare pot van 500 mil en een schone goed afsluitbare fles van 1 liter, een schone theedoek en een trechter.
Stap 2
Verwarm de oven voor op 50 °C.
Stap 3
Boen de sinaasappel en citroen onder stromend water schoon en dep ze droog.
Stap 4
Snijd de schil van de sinaasappel en de schil van de citroen, er mag wat wit aan zitten want juist de witte schil zorgt voor de bittere smaak.
Stap 5
Leg de schillen op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif ze in de oven.
Stap 6
Laat de schillen in 1 uur drogen en hard worden.
Stap 7
Halveer de citroen en wip de pitjes eruit.
Stap 8
Kneus de pitjes in een vijzel of met de bolle kant van een lepel.
Stap 9
Pers de citroen uit.
Stap 10
Leg de sinaasappel- en citroenschillen in de pot en voeg de citroenpitten en de steranijs en de kardemom toe.
Stap 11
Strooi de suiker erover en schenk er 3 eetlepels citroensap en de brandewijn of wodka erbij.
Stap 12
Sluit de pot goed af en schud de pot goed, zodat de ingrediënten mengen.
Stap 13
Zet de pot op een warme plek in het zicht en laat de oranjebitter 2-3 weken staan.
Stap 14
Schud de pot elke dag om de ingrediënten te mengen.
Stap 15
Maak de theedoek vochtig onder de kraan en knijp het vocht eruit.
Stap 16
Leg de theedoek in een zeef en hang deze in een kom.
Stap 17
Schenk de brandewijn met kruiden en schillen door de zeef in de kom.
Stap 18
Schenk nu 500 ml water in de pot en schenk ook dit vocht door de zeef in de kom.
Stap 19
Zet de trechter in de fles en schenk de oranjebitter uit de kom in de fles.
Stap 20
Sluit de fles af en laat de oranjebitter nog 1 week staan.
Stap 21
Serveer de oranjebitter in kleine glaasjes of in een longdrinkglas met ijsblokjes en een schijfje sinaasappel, aangevuld met koolzuurhoudend mineraalwater.
Stap 22
Tip: zelfgemaakte oranjebitter is minder oranje van kleur, u kunt eventueel wat meer kleur geven met enkele druppels rode kleurstof.
