Marokkaanse honingkoekjes
Ingrediënten
Bereidingswijze Marokkaanse honingkoekjes
Stap 1
Rooster al het sesamzaad in een droge, hete koekenpan. Rooster de amandelen in een droge, hete koekenpan. Maal 125 gram sesamzaad en de amandelen fijn met een keukenmachine. Maal het venkelzaad, saffraanpoeder, de kaneel en bakpoeder erdoor.
Stap 2
Mix 120 ml lauwwarm water, 120 ml zonnebloemolie, (oranjebloesem)water, azijn, ¾ theelepel zout en het ei erdoor. Voeg beetje bij beetje de bloem en de gist toe en kneed tot een soepel en elastisch deeg in de keukenmachine of op een met bloem bestoven werkvlak. Kneed niet te lang, want dan worden de koekjes taai.
Stap 3
Vorm van het deeg 4 bollen. Dek af met vershoudfolie en laat 45-60 minuten rijzen. Rol elke deegbal dun uit met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak. Hoe dunner, hoe knapperiger de chebakia wordt.
Stap 4
Snijd met een gekarteld deegwieltje of mes de deeglap in vierkanten van circa 12 cm. Snijd met het wieltje er per vierkant 4 inkepingen 2 cm naast elkaar in (niet helemaal door, maar tot circa 1 cm van de deegrand). Zo heb je 5 ingesneden stroken.
Stap 5
Neem een deegvierkantje in je hand en verstrengel of vouw met je vingers de stroken een beetje door elkaar heen in de vorm van een bloem. Laat de middelste stroken iets boven de andere uitsteken.
Stap 6
Verwarm de honing tot deze schuimt, maar niet pruttelt. Verhit een laag zonnebloemolie van circa 5 cm in een wok of koekenpan. Bak hierin de chebakia goudgeel. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en dompel de chebakia in de warme honing, tot de honing goed is opgenomen. Bestrooi met de overige sesamzaadjes.
Aanvullende benodigdheden
- - keukenmachine
- - vershoudfolie
- - deegroller
Voedingswaarden
- Energie1120 kcal
- Eiwit23 g
- Koolhydraten155 g
- Vet44 gWaarvan verzadigd6 g
