Lasagne bolognese
Ingrediënten
Bereidingswijze Lasagne bolognese
Stap 1
Maak eerst de ragu: Verwarm de olijfolie in een braadpan en bak de ui, knoflook, bleekselderij en wortel op zacht vuur tot ze in vier minuten wat zachter worden.
Stap 2
Voeg het gehakt toe en bak het al omscheppend rul.
Stap 3
Roer de tomatenpuree en kruiden met wat zout en versgemalen peper erdoor en bak nog maximaal twee minuten.
Stap 4
Schenk dan de fond en wijn erbij.
Stap 5
Laat de ragu met de deksel schuin op de pan drie kwartier minuten zachtjes sudderen tot het een licht gebonden gehaktsaus wordt.
Stap 6
Maak intussen de bechamelsaus: Laat de boter in een pan met een dikke bodem smelten.
Stap 7
Roer de bloem erdoor en laat twee minuten zachtjes pruttelen.
Stap 8
Schenk dan de helft van de melk erbij en roer alles tot een dikke gladde saus.
Stap 9
Voeg al roerend scheut voor scheut de rest van de melk toe tot het een vrij dunne, gladde saus wordt.
Stap 10
Leg de laurierblaadjes in de saus.
Stap 11
Voeg zout, versgemalen peper en wat nootmuskaat toe en laat de saus tien minuten zachtjes inkoken (met een vlamverdeler eronder) tot de saus weer wat dikker wordt.
Stap 12
Verwarm de oven voor op 200°C.
Stap 13
Vet een grote lasagneschaal in met wat boter.
Stap 14
Verdeel wat van de ragu over de bodem van de lasagneschaal en leg er lasagnebladen op.
Stap 15
Verdeel hierover de helft van de resterende ragu en daarop een kwart van bechamelsaus.
Stap 16
Herhaal deze volgorde van lasagnebladen, ragu en bechamelsaus nog een keer en dek dan af met de laatste lasagnebladen.
Stap 17
Snij de tomaten en de mozzarella bollen in plakken.
Stap 18
Strijk de resterende bechamelsaus erover uit en leg de mozzarella en tomaat erin.
Stap 19
Strooi tot slot de Parmezaanse kaas erover.
Stap 20
Schuif de schaal in de oven en bak de lasagne in een half uur goudbruin en gaar.
Stap 21
Neem de schaal uit de oven en laat tenminste tien minuten staan.
Stap 22
Hierdoor wordt de lasagne wat steviger en is dan makkelijker te snijden.
