Koek Piet
Ingrediënten
Bereidingswijze Koek Piet
Stap 1
Zeef de bloem, suiker, bakpoeder, de koek- en speculaaskruiden met een beetje zout in een kom. Snijd met 2 messen de boter erdoor tot een kruimelig deeg ontstaat. Klop met een vork de eieren los met de stroop en meng door het kruimeldeeg.
Stap 2
Kneed met koude handen snel tot een samenhangende deegbal. Pak in met vershoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
Stap 3
Verwarm de oven op 180 °C. Rol met schone handen steeds 1 el van het deeg tot een balletje, druk een beetje plat en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Rol vervolgens 1 tl van het deeg tot een balletje, druk plat en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
Stap 4
Vorm een piet van een groot, klein en groot koekje maar zorg dat de koeken elkaar nét niet raken. Druk met de duim een kuiltje in het midden van alle koekjes. Bak ze in 15 minuten lichtbruin en knapperig in de oven. Laat op de bakplaat afkoelen op een rooster.
Stap 5
Hak de chocolade grof. Verwarm de rest van de boter in een steelpan en smelt hierbij de chocolade. Schenk de chocola met een lepel in de grote holtes van de koeken. Druk schuin op het hoofd van de koek1 winegum als pietenpet.
Stap 6
Kleur de kleinste holte van de koek in met de decoratiestiften kleur (rood, groen, geel, wit) in strepen of stippen. Geef de piet met de decoratiestift (wit, groen) twee ogen een rode mond. Teken op de buik grote gekleurde knopen en zet twee ovale stippen voor schoenen.
