Kerstpaté en croûte
Ingrediënten
Bereidingswijze Kerstpaté en croûte
Stap 1
Spreid de plakjes bladerdeeg op het werkvlak, laat ze ontdooien. Vet de vorm in en leg een stuk bakpapier op de bodem. Leg 8 plakjes deeg (zonder plastic velletjes!) op een met bloem bestoven werkvlak op elkaar en rol ze uit tot een lap van 25 x 40 cm. Bekleed de vorm met het deeg. Druk het deeg in de randen goed aan en laat het overtollige deeg over de rand hangen. Halveer de plakjes ham en bekleed de bodem en zijkanten van het deeg in de vorm met ¾ van de ham.
Stap 2
Verwijder de witte stukjes uit de levertjes en snijd de levertjes in stukjes. Verwarm wat olijfolie in een hapjespan en fruit de ui zachtjes glazig. Schep de levertjes erdoor en bak ze al omscheppend op zacht vuur net aan gaar. Laat het vocht verdampen. Pureer de levertjes met ui in de keukenmachine en doe dit mengsel in een grote kom.
Stap 3
Snijd de speklapjes in stukken en pureer ze in de keukenmachine. Voeg deze puree toe aan de levertjes in de kom. Voeg ook het gehakt toe en strooi tijmblaadjes en piment met 2-3 theelepels zout erover. Maal er royaal zwarte peper boven. Meng alles goed door elkaar en kneed het mengsel daarna tot het wat plakkerig wordt. Meng tot slot de pistachenootjes en cranberry’s erdoor.
Stap 4
Schep het patémengsel in de vorm en druk goed aan. Strijk de bovenkant glad en dek af met de laatste plakjes ham. Vouw het overhangende deeg over het vlees. Rol 2 plakjes bladerdeeg uit tot een smalle lange lap ter grootte van de vorm. Leg deze lap op de paté en druk vast op het deeg langs de rand, maak zo nodig de rand vochtig met een beetje water.
Stap 5
Steek met een appelboor op gelijke afstand 3 gaatjes uit het deegdeksel. Steek uit het overige deeg kerstfiguurtjes en leg deze op het deeg. Bestrijk de bovenkant met melk. Laat de paté in de koelkast 1 uur stevig worden.
Stap 6
Steek de vleesthermometer door het middelste gaatje in het deeg en schuif daarna de vorm met paté in het midden van de oven. Schakel de oven in op 175°C en bak de paté in ca. 1 uur gaar. De thermometer wijst dan 70-75°C aan.
Stap 7
Laat de paté uit de oven in de vorm afkoelen en daarna eventueel in de koelkast nog 1 -2 dagen op smaak komen. Laat voor het serveren op kamertemperatuur komen. Maak met een groot mes voorzichtig de zijkant van de deegkorst los van de rand en neem de paté voorzichtig uit de vorm. Serveer de paté en snijd in plakken van 2 cm. Lekker met cranberrycompote en kleine augurkjes.
Aanvullende benodigdheden
- - paté- of cakevorm (inhoud 2 liter)
- - keukenmachine
- - appelboor
- - vleesthermometer
Voedingswaarden
- Energie475 kcal
- Eiwit25 g
- Koolhydraten19 g
- Vet33 gWaarvan verzadigd15 g
Trefwoorden
