Jamie Oliver Oude vertrouwde lasagne
Ingrediënten
Bereidingswijze Jamie Oliver Oude vertrouwde lasagne
Stap 1
Maak de uien, knoflook, wortels en bleekselderij voor de bolognese schoon en hak ze fijn. Borstel de champignons en snijd ze in kleine stukjes.
Stap 2
Ris de tijm- en pluk de basilicumblaadjes. Hak de basilicumsteeltjes fijn en snijd de bacon in dunne reepjes.
Stap 3
Verhit een flinke scheut olie in een grote casserole pan op matig vuur en bak de reepjes bacon goudbruin. Doe de ui, knoflook, wortel, bleekselderij, champignons en tijm erbij, en blijf ongeveer 10 minuten regelmatig roeren, of tot alles zacht is en een kleurtje heeft.
Stap 4
Voeg de twee soorten gehakt en de tomaten toe, maak het gehakt rul en prik de tomaten stuk met een houten lepel en giet er 1 blikje water bij.
Stap 5
Giet de wijn erbij en voeg een flinke snuf zeezout, zwarte peper, en de basilicumsteeltjes toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de saus terwijl je af en toe roert, ongeveer 1 uur met deksel pruttelen.
Stap 6
Haal wanneer de tijd erop zit de deksel van de pan, draai het vuur hoog en laat de saus terwijl je regelmatig roert nog 20 tot 30 minuten inkoken, of tot hij mooi dik. Giet er zo nodig een extra scheutje water bij.
Stap 7
Vul intussen een grote pan met gezouten kokend water, doe er een scheutje olie bij en blancheer de pastavellen 3 tot 4 minuten – dat gaat het best in porties. Laat ze uitlekken, dep ze voorzichtig droog met keukenpapier en leg ze even opzij.
Stap 8
Verwarm de oven voor op 200°C/gasovenstand 6.
Stap 9
Pel de ui voor de bechamelsaus, snijd hem in dunne ringen en zet ze met de melk, peterselie, een paar raspen nootmuskaat en de peperkorrels in een pan op matig vuur. Breng de melk rustig aan de kook en giet hem door een zeef in een kan.
Stap 10
Smelt de boter in een pan op matig-laag vuur, roer er eerst de bloem, en vervolgens telkens een scheutje melk door tot je een gladde witte saus hebt. Breng de saus rustig aan de kook en laat hem een paar minuten pruttelen voordat je de pan van het vuur zet. Rasp en roer er het grootste deel van de parmezaan door en voeg naar smaak peper en zout toe.
Stap 11
Zet wanneer de tijd erop zit de bolognese van het vuur, snipper de basilicumblaadjes erbij en voeg zo nodig naar smaak peper en zout toe.
Stap 12
Schep een derde deel van de bolognese in de bodem van een ovenschaal (van 32 cm), leg er een laag pastavellen op en giet er een derde deel van de bechamelsaus op. Schep er een volgend laagje bolognese op, herhaal dit nog twee keer en sluit af met een laag bechamelsaus.
Stap 13
Rasp het laatste beetje parmezaan erover, sprenkel er olie op, dek de schaal losjes af met aluminiumfolie en zet hem 20 minuten in de oven.
Stap 14
Haal het folie eraf en zet de schaal nog 30 minuten onder de grill (op dezelfde temperatuur), of tot er een goudbruin korstje op zit. Heerlijk met een groene seizoensalade.
Aanvullende benodigdheden
GeenVoedingswaarden
- Energie430 kcal
- Eiwit27 g
- Koolhydraten41 g
- Vet16 gWaarvan verzadigd8 g
Trefwoorden
