Jamie Oliver Groenteballetjes uit de oven
Ingrediënten
Bereidingswijze Jamie Oliver Groenteballetjes uit de oven
Stap 1
Vul een grote pan met koud water en doe de bulgur erbij. Laat de korrels 20 minuten wellen, doe ze in een vergiet en spoel ze goed af. Doe ze terug in de pan, giet er een laagje koud water op en voeg een flinke snuf zout toe.
Stap 2
Breng op hoog vuur aan de kook, leg de deksel op de pan, draai het vuur laag en blijf ongeveer 20 minuten regelmatig roeren, of tot de bulgur gaar is maar nog wel beet heeft.
Stap 3
Pel intussen de ui en 1 teen knoflook, en maak de bleekselderij en wortel schoon. Snij ze in grove stukken, doe ze in een keukenmachine en hak ze fijn.
Stap 4
Verhit 1 eetlepel olie in een grote ovenbestendige koekenpan op matig vuur, doe de gehakte groenten erbij en blijf 12 minuten regelmatig roeren, of alles zacht is.
Stap 5
Laat de gekookte bulgur uitlekken en afkoelen.
Stap 6
Pluk de peterselieblaadjes en hak de steeltjes grof. Doe de steeltjes met de meeste blaadjes in de keukenmachine, voeg de uitgelekte kikkererwten toe en breek het ei erbij. Voeg het broodkruim en de helft van de afgekoelde bulgur toe, en hak er een grove pasta van.
Stap 7
Doe de pasta met de gekookte groenten en de rest van de bulgur in een grote kom.
Stap 8
Rasp de citroenschil en parmezaan fijn, en strooi ze in de kom. Doe er een snufje zwarte peper bij en werk alles met de hand door elkaar.
Stap 9
Verdeel en draai het mengsel in balletjes ter grootte van een golfbal en leg ze op een bakplaat – je hebt er in totaal 24 nodig. Dek de plaat af met plasticfolie en zet de balletjes 20 minuten in de koelkast om ze op te laten stijven.
Stap 10
Verwarm de oven voor op 200 ºC/gasovenstand 6.
Stap 11
Pel en hak de resterende teen knoflook fijn. Zet de grote ovenbestendige koekenpan terug op matig vuur, sprenkel er 1 eetlepel olie in en bak de knoflook in ongeveer 2 minuten goudbruin.
Stap 12
Doe tomaten in de pan, prik ze met een houten lepel stuk en giet er ½ blikje water bij. Draai het vuur laag en laat de tomatensaus ongeveer 5 minuten pruttelen, of tot het lekker dik is. Pers de helft van het citroensap erbij.
Stap 13
Haal de groenteballetjes wanneer ze mooi stijf zijn uit de koelkast.
Stap 14
Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur, leg de balletjes in de pan, blijf ze ongeveer 8 minuten regelmatig keren, of tot ze rondom bruin zijn, en schep ze bij de tomatensaus.
Stap 15
Scheur de paprika’s met de hand in reepjes en doe ze bij de saus. Maak de saus met peper en zout op smaak af en strooi er stukjes ricotta op.
Stap 16
Zet de pan ongeveer 20 minuten in de oven, of tot er een pruttelend goudbruin korstje op zit. Strooi er voor het serveren de rest van de peterselieblaadjes over en geef er partjes citroen bij om uit te knijpen.
Aanvullende benodigdheden
GeenVoedingswaarden
- Energie257 kcal
- Eiwit12 g
- Koolhydraten25.8 g
- Vet12.1 gWaarvan verzadigd3.2 g
Trefwoorden
