Hele kip uit de oven met Arabische specerijen en sinaasappel
Ingrediënten
Bereidingswijze Hele kip uit de oven met Arabische specerijen en sinaasappel
Stap 1
Laat de kip een uur buiten de koeling op temperatuur komen.
Stap 2
Verwarm de oven tot 220 °C.
Stap 3
Rooster de hele specerijen circa 5 minuten in een droge pan op matig vuur en laat wat afkoelen.
Stap 4
Maal fijn in een vijzel of plet en hak ze fijn met een groot mes.
Stap 5
Voeg de specerijen in poedervorm en de olie toe.
Stap 6
Pers de sinaasappel uit en voeg de helft van het sap toe aan de specerijenolie.
Stap 7
Bestrooi de kip met zout en smeer in met de specerijenolie.
Stap 8
Doe de uitgeknepen sinaasappelhelften in de buikholte.
Stap 9
Leg de kip met de borst naar beneden in een ovenschaal en zet in de oven.
Stap 10
Draai de temperatuur terug naar 180 °C.
Stap 11
Draai de kip om na 25 minuten en overgiet met het vocht uit de ovenschaal.
Stap 12
Bak nog 35 à 45 min tot de kip gaar is, overgiet tussentijds nog eens.
Stap 13
Haal de kip uit de oven en laat nog 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Stap 14
Lekker met couscoussalade gevuld met rozijnen, munt, tomaten en tuinkers.
Stap 15
Kooktip: de kip is gaar als er helder vocht uit komt lopen na het inprikken.
Stap 16
De kerntemperatuur van de bout meten is nauwkeuriger: tussen de 70 en 75 °C is perfect.