Gedroogde appels en peren
Ingrediënten
Bereidingswijze Gedroogde appels en peren
Stap 1
Was de vruchten goed en maak ze droog.
Stap 2
Zet de vruchten rechtop op een plank en steek met een appelboor de klokhuizen eruit.
Stap 3
Snijd daarna de vruchten in ronde plakjes van maximaal een halve centimeter dik of in dunne partjes.
Stap 4
Verdun het citroensap in een kommetje met wat water en bestrijk de stukken fruit om verkleuren te voorkomen heel dun met een kwastje met citroensap.
Stap 5
Er zijn 2 manieren waarop het fruit gedroogd kan worden:.
Stap 6
Aan de lucht: rijg de ronde plakjes door het gat aan een draad en span de draad op een warme, droge plek.
Stap 7
Zorg dat de stukjes fruit elkaar niet raken.
Stap 8
Gebruik voor dunne partjes een dunne draad met een dikke stopnaald en rijg door het fruit heen.
Stap 9
Dit aan de lucht drogen kan 5-10 dagen duren.
Stap 10
Of leg het fruit op roosters te drogen.
Stap 11
In de oven: leg het fruit op fijne roosters of bekleed de ovenroosters met fijn gaas.
Stap 12
Spreid de plakjes of partjes fruit erop uit.
Stap 13
Schuif de roosters in de oven, zorg voor voldoende tussenruimte tussen het fruit en ook tussen de roosters.
Stap 14
Schakel de oven in op 40°C, liefst op de heteluchtstand, voer de temperatuur tijdens het drogen op naar 50°C.
Stap 15
Zet als het kan de ovendeur op een kier, zodat het vocht weg kan.
Stap 16
Dit is bij elektrische ovens niet altijd mogelijk.
Stap 17
Het drogen in de oven kan wel 6-10 uur duren.
Stap 18
Laat het fruit goed afkoelen en bewaar het in een glazen pot of afsluitbare plastic zakken.
Stap 19
Heerlijk voor zo tussendoor of neem een portie gedroogd fruit, verpakt in een plasticzakje, mee naar het werk of naar school.
