Finse vleespastei
Ingrediënten
Bereidingswijze Finse vleespastei
Stap 1
Houd een eetlepel boter apart en snijd de rest in kleine blokjes.
Stap 2
Meng de bloem (houd twee eetlepels apart voor de vulling) in een kom met een snuf zout en wrijf met de vingertoppen de boter door de bloem tot het een kruimelig mengsel wordt.
Stap 3
Klop in een andere kom het ei los.
Stap 4
Schep de zure room en de helft van het ei bij het bloemmengsel en kneed alles tot een samenhangend deeg.
Stap 5
Bewaar de rest van het ei voor het bestrijken van het deeg.
Stap 6
Vorm het deeg tot een bal en laat deze verpakt in plasticfolie 30 minuten in de koelkast rusten.
Stap 7
Snijd de champignons en ui in kleine stukjes.
Stap 8
Verhit voor het vleesmengsel de eetlepel boter in een hapjespan en bak de champignons en ui op hoog vuur bruin, laat het vocht verdampen.
Stap 9
Schep dit in een kom.
Stap 10
Bak in dezelfde pan het gehakt rul en grijs en laat het vocht verdampen.
Stap 11
Voeg het gehakt aan de champignons toe en voeg ook de gesneden ham, fijngehakte peterselie en kaas toe.
Stap 12
Strooi er twee eetlepels bloem over.
Stap 13
Meng alles goed door tot het een stevig en plakkerig mengsel wordt.
Stap 14
Verwarm de oven voor op 200°C.
Stap 15
Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en rol deze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot lappen van 8 x 20 cm.
Stap 16
Leg een deeglap op een met bakpapier beklede bakplaat.
Stap 17
Vorm het vleesmengsel op deze deeglap tot een rechthoekig brood, van 5 cm hoog en rondom 2 cm kleiner dan de deeglap.
Stap 18
Leg de andere deeglap erover.
Stap 19
Bestrijk de rand met de rest van het ei en druk de randen met een vork dicht.
Stap 20
Maak eventueel van restjes deeg reepjes en leg ze kruislings over de bovenkant.
Stap 21
Bestrijk het deeg met losgeklopt ei.
Stap 22
Bak de pastei in de oven in 35-45 minuten goudbruin en gaar.
Stap 23
Laat de pastei uit de oven nog 10 minuten staan.
