Engelse kersttrifle
Ingrediënten
Bereidingswijze Engelse kersttrifle
Stap 1
Snijd de cake in plakjes. Bestrijk de helft van de plakjes cake met marmelade en leg de andere plakjes cake erop. Snijd de stapeltjes in blokjes en rangschik deze in de schaal. Besprenkel ze met een derde van de cognac.
Stap 2
Boen een derde van de sinaasappels schoon en trek hier met een zesteur mooie reepjes schil af. Of snijd met een scherp mesje reepjes schil van ½ cm breed van de sinaasappel. Schil alle sinaasappels dik en snijd boven een steelpan de partjes tussen de vliesjes uit. Vang het sinaasappelsap dat er uitloopt op in de pan. Halveer de partjes sinaasappel en leg ze in een diep bord.
Stap 3
Breng het sap met een vierde van de suiker en de resterende cognac aan de kook en laat de sinaasappelschilletjes 10 minuten zachtjes koken. Leg de schilletjes met een vork op een laag keukenpapier en laat ze uitlekken. Kook het sinaasappelvocht in tot het een siroop wordt. Schenk de siroop over de sinaasappelpartjes en laat dit staan. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het zwarte merg er met een mesje uit.
Stap 4
Klop voor de vla de eidooiers met twee derde van de overige suiker, vanillemerg, maïzena en twee derde van de slagroom met de handmixer tot een schuimige massa. Verwarm het mengsel al roerend tot het bindt tot een vla. Zet de pan in een bak met koud water en laat de vla afkoelen.
Stap 5
Verdeel de sinaasappelpartjes met aanhangende siroop over de cakeblokjes in de schaal. Roer 2 eetlepels sinaasappelsiroop door de vla. Schenk de vla over de cake en sinaasappelpartjes. Laat de trifle afgedekt met plasticfolie 3-4 uur in de koelkast op smaak komen. Hak de hazelnoten grof en rooster ze in een droge koekenpan goudbruin. Laat ze op een bordje afkoelen.
Stap 6
Klop vlak voor het serveren de overige slagroom met de resterende suiker stijf en strijk de room uit over de vla. Garneer met hazelnoten en sinaasappelreepjes.
