Chocoladekersttaart met stoofpeertjes
Ingrediënten
Bereidingswijze Chocoladekersttaart met stoofpeertjes
Stap 1
Extra benodigdheden: keukenmachine, springvorm (Ø 24 of 26 cm), ingevet bakpapier, handmixer met garden.
Stap 2
Verwarm de oven voor op 175°C.
Stap 3
Maal de hazelnoten fijn in de keukenmachine en rooster ze in een droge koekenpan goudbruin.
Stap 4
Laat ze afkoelen op een bord.
Stap 5
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet deze in.
Stap 6
Zeef de bloem en cacao met een snuf zout.
Stap 7
Klop in een kom de eieren met de suiker in acht tot tien minuten tot een bleke schuimige massa.
Stap 8
Spatel het bloemmengsel er luchtig door tot het helemaal is opgenomen.
Stap 9
Spatel ook de hazelnoot erdoor.
Stap 10
Schenk het beslag in de springvorm en schuif deze een richel onder het midden in de oven.
Stap 11
Bak de taart in circa veertig minuten goudbruin en gaar.
Stap 12
De taart is gaar als de bovenkant veerkrachtig aanvoelt.
Stap 13
Laat de taart in de geopende oven twintig minuten afkoelen.
Stap 14
Verwijder de springvorm en laat de taart verder op een rooster afkoelen.
Stap 15
Schil, terwijl de taart in de oven staat, de stoofperen, snijd ze in parten en verwijder de klokhuizen.
Stap 16
Smelt de boter in een braadpan.
Stap 17
Schep de peer en het kaneelstokje erdoor en schenk de wijn erbij.
Stap 18
Stoof de peren afgedekt in dertig minuten zachtjes gaar.
Stap 19
Voeg de suiker toe en laat zonder deksel de peren nog twee minuten zachtjes pruttelen.
Stap 20
Neem de peren uit het vocht en laat ze afkoelen.
Stap 21
Laat ook het vocht afkoelen.
Stap 22
Schep de pitjes uit de granaatappel, doe ze in een kommetje en verwijder de witte vliesjes.
Stap 23
Snijd de carambola in dunne sterretjes.
Stap 24
Halveer de physalis.
Stap 25
Klop in een kom de slagroom met de mascarpone en de vanillesuiker met de handmixer stijf.
Stap 26
Snijd de taartbodem in twee gelijke lagen: kerf de taart in het midden rondom, leg een draad in de inkeping en trek de uiteinden van de draad kruislings door de taart.
Stap 27
Besprenkel de snijkanten met wat perenstoofvocht.
Stap 28
Leg de onderkant van de taart op een schaal en strijk het mascarponemengsel erover uit.
Stap 29
Verdeel hier driekwart van de peren over.
Stap 30
Leg de bovenkant van de taart erop met de snijkant naar beneden en garneer met een berg van stoofpeertjes, carambolasterretjes, physalis en granaatappelpitjes.
Stap 31
Bestuif het geheel vlak voor het serveren met poedersuiker.