Caramel carrotcake
Ingrediënten
Bereidingswijze Caramel carrotcake
Stap 1
Verwarm de oven voor op 165 °C. Klop met de handmixer 250 gr boter en 300 gr suiker luchtig.
Stap 2
Voeg de eieren 1 voor 1 toe, tot deze geheel zijn opgenomen. Zeef het zelfrijzend bakmeel met baksoda en speculaaskruiden boven de kom en schep om tot een beslag.
Stap 3
Rasp de oranje schil van de sinaasappel. Rasp de winterwortel grof. Hak de chocolade fijn. Hak de helft van de hazelnoten grof.
Stap 4
Spatel de chocola, gehakte noten, rozijnen, sinaasappelrasp, wortel en een snufje zout door het beslag.
Stap 5
Vet de bakvorm in met de resterende boter en bekleed de bodem met bakpapier. Schep het beslag in de bakvorm en strijk glad. Bak de taart in 35 - 45 minuten gaar en laat afkoelen in de springvorm.
Stap 6
Zeef de poedersuiker in een kom en voeg de roomkaas toe. Meng met een handmixer op lage snelheid door elkaar. Mix vervolgens nog 3 minuten op hoge snelheid voor een gladde, luchtige crème. Zet tot gebruik in de koelkast.
Stap 7
Vul een steelpan met de resterende 450 gr suiker en 150 ml water en breng op laag vuur aan de kook. Voeg de honing toe en verwarm de karamel tot deze lichtgeel kleurt.
Stap 8
Zet het vuur uit en laat de karamel goudbruin worden. (Pas op: heet!) Giet de karamel op een met bakpapier bekleedde bakplaat en laat zo dun mogelijk uitvloeien door de bakplaat schuin te houden. Bestrooi gelijk met de helft van de hazelnoten.
Stap 9
Wacht tot de karamel hard is en trek voorzichtig het bakpapier eraf. Breek in schotsen door er met de achterkant van een pollepel op te slaan, of het van 10 cm hoogte terug op de bakplaat te laten vallen.
Stap 10
Snijd de taart halverwege door om twee lagen te krijgen. Smeer de helft van de crème tussen de twee lagen, en verdeel de andere helft over de bovenkant van de taart.
Stap 11
Steek de karamelschotsen in de taart en bestrooi met de rest van de hazelnoten. Versier de taart met sterretjes.
