Buikspek op een cederhouten plankje
Ingrediënten
Bereidingswijze Buikspek op een cederhouten plankje
Stap 1
Verwarm de barbecue voor op 180 °C. Zorg dat er een deel van de barbecue over blijft waaronder geen kolen liggen, of waaronder geen gas brandt.
Stap 2
Snijd het buikspek in 4 gelijke delen. Snijd met een scherp mes de vetkant ruit-gewijs in. Wrijf de gehakte knoflook over het buikspek.
Stap 3
Meng voor de rub 1 tl zout, 1 tl peper en de 5-spice kruiden door elkaar en wrijf hiermee het vlees aan alle kanten goed in. Leg de stukken buikspek elk op een cederhouten plankje.
Stap 4
Plaats het vlees op het directe deel van de barbecue, rechtstreeks boven de kooltjes of de brandende gasbuis.
Stap 5
Wanneer het cederhouten plankje begint te branden, verplaats ze dan boven het indirecte gedeelte van de barbecue, zodat de vlammen kunnen doven.
Stap 6
Het vlees is gaar als de kerntemperatuur minimaal 77°C is.
Stap 7
Warm intussen de Wok Chilli Lemongrass, 3 el water, de suiker, de ahornsiroop en de pruimenjam in een steelpannetje boven een gaspitje of de hete kolen op. Laat de saus inkoken tot stroop dikte.
Stap 8
Schil de ananas en snijd deze in 8 gelijke parten in de lengte door. Steek er een spiesje door. Bedek de parten met een dun laagje olijfolie en gril ze boven een medium heet vuur op het rooster van de barbecue.
Stap 9
Als het vlees gaar is, bestrijk het dan een aantal malen met de lak saus en bestrooi met gebakken uitjes en bosui. De lak saus is ook erg lekker bij de gegrilde ananas als dipsaus!
Stap 10
Lekker met een frisse fruitsalade! Voeg dan nog een half rood pepertje toe en garneer met blaadjes koriander.