Belgische runderlappen met zoetzuur
Ingrediënten
Bereidingswijze Belgische runderlappen met zoetzuur
Stap 1
Laat het vlees 1 uur buiten de koeling op temperatuur komen.
Stap 2
Snijd het in blokken van circa 3 bij 3 centimeter en bestrooi met zout.
Stap 3
Masseer het vlees met de bloem zodat het er goed omheen zit.
Stap 4
Verhit een zware braadpan op hoog vuur met de olie en voeg het vlees toe.
Stap 5
Bak het vlees in circa 5 à 7 minuten lichtbruin.
Stap 6
Snijd ondertussen de uien grof.
Stap 7
Pel de knoflook en snijd de tenen in vier stukken.
Stap 8
Bak de ui en knoflook 3 minuten mee.
Stap 9
Neem het vlees uit de pan.
Stap 10
Laat de aanbaksels even bruin kleuren, voeg dan het bier, de laurier, kruidnagel en honing toe.
Stap 11
Vul het lege flesje met warm water en voeg dit ook toe.
Stap 12
Voeg het vlees erbij als het vocht kookt.
Stap 13
Zet dan het vuur op z'n laagst en gebruik een sudderplaatje.
Stap 14
Laat in circa 3 à 3,5 uur gaar stoven tot het lekker zacht is.
Stap 15
Breng op smaak met zout en peper.
Stap 16
Houd het deksel de eerste anderhalf uur gesloten, zet hem daarna iets schuin zodat er vocht kan ontsnappen.
Stap 17
Voor het zoetzuur: breng de azijn aan de kook met het zout, de gember, suiker en het water.
Stap 18
Schil de koolrabi en snijd in lucifers van 0,5 cm doorsnee.
Stap 19
Zeef de gember grotendeels uit de azijn, doe de koolrabi in het zoetzuur en laat nog 1 minuut zachtjes koken.
Stap 20
Doe de koolrabi met het warme kookvocht in een goed afgesloten bak en laat afkoelen.
Stap 21
Serveer het stoofvlees met het zoetzuur en dikke frieten.
