Basbousa (Egyptische griesmeelcake)
Ingrediënten
Bereidingswijze Basbousa (Egyptische griesmeelcake)
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal in. Boen 1 sinaasappel schoon en rasp de oranje schil eraf. Pers alle sinaasappelen uit. In totaal heb je 250 ml sinaasappelsap nodig.
Stap 2
Meng in een kom het griesmeel, 150 g suiker en het bakpoeder. Voeg de yoghurt, sinaasappelrasp, olie en 100 ml sinaasappelsap toe. Meng tot een glad beslag.
Stap 3
Giet het beslag in een ingevette ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Versier de bovenkant met een mooi patroon van de amandelen. Druk ze licht in het beslag, met de bolle kant naar boven.
Stap 4
Bak de cake 35 min. in het midden van de oven tot hij goudgeel is. Haal uit de oven en prik met een satéprikker gaatjes in de cake.
Stap 5
Breng intussen de rest van het sinaasappelsap (150 ml) met de rest van de suiker (100 g) en 50 ml water aan de kook. Laat 10 min. zachtjes koken tot de siroop iets indikt.
Stap 6
Giet de warme siroop over de hete cake, zodat deze volledig wordt opgenomen. Laat 30 min. afkoelen tot kamertemperatuur. Snijd de cake in ruiten of vierkanten en serveer op een schaal.
Aanvullende benodigdheden
- - ovenschaal
Voedingswaarden
- Energie359 kcal
- Eiwit3 g
- Koolhydraten61 g
- Vet3 gWaarvan verzadigd2 g
