DekaMarkt
Aubergines

Heerlijke aubergines

Hoe groeit een aubergine? Hoe kan ik deze het beste gebruiken? Op deze en andere vragen geeft onze aubergineteler Arjan van Onselen in het Zuid-Hollandse ’s-Gravenzande antwoord.

null

Familiebedrijf

Samen met zijn broers behoort Arjan tot de derde generatie telers van het familiebedrijf Van Onselen Aubergines in het Westland. Zijn opa begon met meerdere soorten groente. In 1989 startte het bedrijf met de teelt van aubergines. In de kassen, bij elkaar ongeveer 34 voetbalvelden, staan de rijen met dieppaarse kleine en grote aubergines er prachtig bij.

Direct al paars

Arjan krijgt van zijn vaste kweker aubergineplantjes aangeleverd. De eerste gaan in januari de kas in. Een paar weken later verschijnen de eerste bloemetjes. Tijd voor de bijen om in actie te komen en te helpen bij de bestuiving. Om elke stengel van de plant zitten touwtjes die steeds verder de hoogte in worden opgebonden. Aan elk bloemetje komt een piepkleine aubergine, die direct al de dieppaarse kleur heeft. Dan is het wachten tot de aubergines de gewenste grootte en gewicht hebben. Wanneer dat is, hangt vooral af van de hoeveelheid licht. In de zomer duurt het iets meer dan 2 weken voordat de bloem een aubergine is die geoogst kan worden. In het begin, vanaf eind februari, oogst Arjan vooral onderaan de nog lage plant. Later in het seizoen hangen de aubergines steeds hoger. Uiteindelijk bereiken de planten een hoogte van zo’n 5,5 meter.

null
null

Binnen 24 uur

Alle geoogste aubergines gaan vervolgens naar een andere ruimte. Daar worden ze op kwaliteit gecontroleerd, gesorteerd op gewicht en in een doos of krat gedaan. De aubergines die je bij DekaMarkt koopt wegen tussen de 300-400 gram per stuk. Binnen 24 uur na de oogst liggen ze al in de winkel. Supersnel van plant naar klant dus. Dat is het voordeel van aubergines uit eigen land.

 

Eind oktober oogst Arjan voor de laatste keer. Elke plant heeft dan ongeveer 140-150 aubergines opgeleverd. De kassen gaan dan leeg en worden helemaal schoongemaakt voor het nieuwe seizoen. Al het gebruikte materiaal wordt zoveel mogelijk gerecycled.

On the way to PlanetProof aubergines

Arjan teelt zijn aubergines zo duurzaam mogelijk. Er gaat bijvoorbeeld geen druppel water verloren. De planten krijgen elke dag water via een slim leidingsysteem. Wat de planten niet opnemen, gaat weer terug, wordt gezuiverd en samen met regenwater en de nodige meststoffen weer aan de planten gegeven.

Ongewenste beestjes probeert Arjan buiten te houden met natuurlijke vijanden verspreid over de kas. Als er toch iets ontdekt wordt, vindt direct heel lokaal bestrijding plaats. Ook dat gebeurt met natuurlijke vijanden.

De kassen worden in de winter en het voorjaar verwarmd met restwarmte. Als het in de zomer warm wordt in de kas, dan gaan de dakramen open voor verkoeling. Medewerkers starten dan ook extra vroeg met oogsten.

De aubergines hebben het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’: beter voor natuur, klimaat én dier.

null
null

Wist je dat? Bewaartips

Wist je dat Italianen gemiddeld 5,4 kg aubergine per persoon per jaar eten? Wij Nederlanders hebben met onze 400-600 gram dan nog flink wat in te halen.

Aubergines bevatten veel vezels en weinig calorieën. Perfect dus als je kiest voor gezond(er) eten en een vega(n) leefstijl.

Bewaar aubergies buiten de koelkast, op een koele plek.

Aubergines zijn veelzijdig. Ideaal voor bijvoorbeeld gerechten uit de mediterrane keuken zoals curry en pasta. Je kunt ze roerbakken, grillen op de barbecue, of bereiden in de oven of koekenpan. Gebruik wel genoeg olie voor het beste resultaat.

De aubergine is een echte smaakdrager. Door de structuur van de vrucht neemt deze gemakkelijk smaken op. Jij bepaalt dus hoe hij gaat smaken.